Polská kuchyně

Polská kuchyně je podobná té naší české. Je vskutku chutná a nejdůležitější surovinou jsou brambory, které se zde spotřebují ve velkém množství. Bez brambor si polský občan jen těžko představí svůj pokrm. Rozmanitost kuchyně doplňuje charakteristika ingrediencí.

Velmi bohaté a syté polévky jsou charakteristické přísadami majoránky, kopru, kmínu a hub ve sladkokyselém nálevu a jsou zde považovány za velmi důležitý pokrm. Dušené maso a omáčky se také řadí mezi standarty polské kuchyně. Národní jídlo nazývané Bigos je složeno ze zelí čerstvého či kyselého, doplněné cibulí a zbytky masa. Klasikou mezi jídly jsou klobásy hubené, dlouhé i pálivé, houby v zelném těstíčku nazývány Kulebiak a něco na způsob štiky v aspiku nazvané Przekaski.

Mezi nápoji je nejčastěji užíván druh vodky jménem Zubrowka a medovina, neboli  Miod pitny, kterou zde nalezneme ve třech druzích. Národním nápojem je chlazená vodka.